NEWSLETTER

Jesteś dzinnikarzem? Wybierz firmy z których chcesz
dostawać informacje prasową wprost na własną
skrzynke e-mail.
ZAPISZ SIĘ

WYSZUKAJ

Diabelskie Pappardelle dla dwojga i triki kucharza

2017-03-29 11:52:15

Zainspirowany różnorodnością makaronów i bogactwem możliwości, Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje męskie danie: Diabelskie Pappardelle idealne na kolację we dwoje. Jak pokazało badanie Ogólnopolskiego Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych na zlecenie marki Lubella – 30% respondentów kojarzy męską kuchnię z ostrymi przyprawami. Dlatego ekspert Lubelli radzi, jak wykorzystać potencjał suchych przypraw, które często stosuje się do potraw z makaronem oraz – dodatkowo – jak zredukować alkohol w potrawach.

Suche przyprawy, takie jak papryka, liść laurowy, oregano i wszystkie inne zioła mogą nadać potrawom jeszcze bardziej intensywny aromat oraz wydobyć z nich pełnię smaku. Wystarczy, że przed dosypaniem ich do dania, albo przed zrobieniem sosu uprażymy je przez ok.1-2 minuty na suchej, teflonowej patelni. Staną się wtedy jeszcze bardziej intensywne – radzi Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Kucharz podpowiada także, jak zredukować alkohol w potrawach Aby odparować alkohol z potraw w warunkach domowych wystarczy zagotować go na dużym ogniu, aż do uzyskania gęstości syropu. W ten sposób następuje tzw. redukcja. Oznacza to, że alkohol się wytrąca, a pozostają same aromaty. Redukcję alkoholu przeprowadzamy, zanim dodamy do sosu inne składniki.

Diabelskie Pappardelle

 

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Pappardelle
1 opakowanie
• cienko pokrojona polędwica wołowa300g

• masło 20g

• duża cebula drobno posiekana 1 sztuka

• koniak (lub brandy / burbon) 90ml

• chili 2 - 3 dobre szczypty

• śmietana 36% 300ml

• sól i pieprz do smaku

• natka pietruszki lub szałwia do posypania

• parmezan (opcjonalnie)

 

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…
Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.

2. W międzyczasie…

Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową.

 

Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.

 

3. To już prawie meta!

Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.

Brawo! Przygotowałeś niezwykłe danie. Śmiało! Podaj na stół!

WSPÓŁPRACUJEMY z:

Zaufali nam: