NEWSLETTER

Jesteś dzinnikarzem? Wybierz firmy z których chcesz
dostawać informacje prasową wprost na własną
skrzynke e-mail.
ZAPISZ SIĘ

WYSZUKAJ

Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą

2017-04-05 12:42:49

Propozycja na wielkanocne śniadanie.

 

SKŁADNIKI (na ok. 12 sztuk):

• mąka tortowa 2 szklanki

• wiejskie jaja 2 sztuki

• ser feta 200g

• szpinak w liściach (może być mrożony) 150g

• łosoś 150 g

• gęsta śmietana 18% 3/4 szklanki

• oliwa z oliwek 3 łyżki

• proszek do pieczenia 2 łyżeczki

• zioła prowansalskie

• czosnek 2 ząbki

• masło klarowane do smażenia

 

Do podania:

• chrzan śmietankowy Krakus

• kiełki rzeżuchy i/lub rzodkiewki

 

 

 

 

 

 

SPOSÓB WYKONANIA

1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.

2. W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.

3. Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym Krakus i posyp kiełkami.

WSPÓŁPRACUJEMY z:

Zaufali nam: