Dieta uboga w warzywa i owoce może przyczynić się do
rozwoju chorób dietozależnych (np. chorób układu krążenia czy niektórych
rodzajów nowotworów), a także jest jedną z przyczyn występowania otyłości. Według
zaleceń specjalistów ds. żywienia, każdego dnia na naszych stołach powinno
zagościć minimum 400 gram tych produktów w 5 porcjach, z czego jedną stanowić
może szklanka soku (ok. 200 ml). W
świetle tych informacji, wyniki badania2, które wykazało związek pomiędzy spożywaniem
jabłek i produktów z nich powstałych, w tym 100% soków jabłkowych, a
zmniejszeniem ryzyka otyłości u dzieci powinny być dla rodziców istotnym
argumentem do tego, aby zapewnić codzienną ich obecność w diecie swoich pociech.
Badanie
zostało przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych na grupie 13.339 dzieci, w wieku
od 2 do 18 lat, w ramach National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).
Jest to unikalny program stworzony do zbierania danych, które mogą być
następnie wykorzystane do oceny stanu zdrowia i stanu odżywienia, zarówno
dzieci, jak i osób dorosłych. Celem badania NHANES 2003 – 2010 było sprawdzenie
związku pomiędzy konsumpcją jabłek, 100% soków jabłkowych, przecieru jabłkowego
oraz wszystkich tych trzech grup produktów, a jakością codziennej diety dzieci
oraz ich wagą. Okazało się, że spożywanie jabłek oraz produktów z nich
powstałych, wpływa zarówno na lepszą jakość diety badanych, jak też ma
korzystny wpływ na ich wagę. Dzieci, które spożywały wymienione produkty miały bowiem
wyższy tzw. wskaźnik HEI (Healthy Eating Index), stanowiący miarę jakości diety
oraz jej zgodności z oficjalnymi zaleceniami specjalistów, niż dzieci, w
których diecie tych produktów zabrakło. Na przykład dla dzieci jedzących całe
jabłka wskaźnik HEI wynosił 52,5 (± 0,5), podczas gdy dla dzieci, które jabłek
nie jadły była to wartość na poziomie 42,7 (± 0,3). Z kolei w przypadku dzieci
pijących 100% soki jabłkowe HEI wyniósł 51,4 (± 0,6) w stosunku do 46,5 (± 0,4)
u tych, które soków jabłkowych nie piły. Dzieci, w których codziennym
jadłospisie znalazły się jabłka oraz produkty z jabłek miały także niższe tzw.
BMI, czyli wskaźnik masy ciała. W dodatku, dzieci spożywające produkty powstałe
z jabłek lub całe jabłka były o odpowiednio 25% i 30% mniej narażone na otyłość
niż te, którym wymienionych produktów w diecie brakowało.
Jednym
z produktów, których pozytywny wpływ na dietę dzieci wykazano, były 100% soki
jabłkowe. To bardzo dobra wiadomość dla wszystkich mam, ponieważ są to soki
zwykle bardzo lubiane przez dzieci i, podobnie jak jabłka, z których powstały mają
prozdrowotne właściwości dla naszych organizmów. Na przykład szklanka (ok. 200
ml) soku jabłkowego dostarcza dzieciom ok. 200 mg potasu. Tak lubiany przez nie
sok klarowany, stanowi bogate źródło związków analogicznych do rutyny
(glikozydy kwercetyny) – jednego ze składników podawanych w czasie przeziębień,
z kolei mętny sok jabłkowy jest wyjątkowo bogaty w flawonoidy, czyli związki z
grupy polifenoli, które chronią nas przed negatywnym wpływem wolnych rodników.
Polskie
mamy mogą kupować soki jabłkowe bez obaw i zawsze mieć pewność, że kupują 100%
sok jabłkowy. Wszystko dzięki przepisom prawa3, zarówno Unii Europejskiej, jak i polskiego. Zgodnie z
regulacjami prawnymi wszystkie soki owocowe, a więc i jabłkowe, muszą być 100%
sokami. Oznacza to, że do soku
jabłkowego nie dodaje się żadnych składników poprawiających smak czy
konsystencję. Do żadnego rodzaju soku, czy to owocowego czy warzywnego, nie
można dodawać substancji konserwujących, sztucznych barwników i aromatów. Przepisy są do tego stopnia restrykcyjne, że
do soków owocowych nie wolno również dodawać żadnych cukrów, dlatego w naszym
regionie nazwa sok owocowy gwarantuje, że w produkcie znajduje się tylko ten
cukier, który znajdował się w owocach, z jakich sok powstał. Dlatego możemy
mieć pewność, że kupiony przez nas w sklepie sok jabłkowy to zawsze 100% sok.
Zarówno wyniki opisanego badania, jak też
świadomość korzystnego wpływu jabłek i soków jabłkowych na nasze zdrowie, a
także pewność, że prawo unijne i polskie dbają o to, by na sklepowych półkach
znalazły się tylko produkty bezpieczne dla zdrowia, powinny stanowić zachętę do
tego, aby jeszcze częściej po nie sięgać. W Polsce mamy wiele
odmian jabłek i wiele smaków: od cierpkich i kwaśnych po słodkie i soczyste.
Każdy może znaleźć coś dla siebie. Jedzmy więc polskie jabłka i pijmy jabłkowe
soki, na zdrowie!
1) Badanie GUS budżetów gospodarstw domowych za 2015 rok
2)
O’Neil CE, Nicklas TA, Fulgoni VL., III Consumption of apples is
associated with a better diet quality and reduced risk of obesity in children:
National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003–2010, Nutrition
Journal 2015; 14:48
3) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady
2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnosząca się do soków owocowych oraz
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz.U.
2013 poz. 327
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET