NEWSLETTER

Jesteś dzinnikarzem? Wybierz firmy z których chcesz
dostawać informacje prasową wprost na własną
skrzynke e-mail.
ZAPISZ SIĘ

WYSZUKAJ

2 przepisy na wielkanocne wypieki i kuchenne triki eksperta

2017-03-23 16:56:54

Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce – przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru – podpowiada Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. I dodaje – Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 – 20 minut przed końcem pieczenia – należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast!


Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

 

POTRZEBUJESZ:

• mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
• masło 250g
• cukier puder 100g
• cukier kryształ 100g
• jajko 1 sztuka
• żółtka 2 sztuki
• sól szczypta

• proszek do pieczenia szczypta

• serek kremowy 500g

• cukier waniliowy 1 opakowanie

• śmietana 36% 150g

• cukier 50g

• skórka z cytryny i pomarańczy

• mieszane bakalie 1 opakowanie

 

Czas przygotowania: 60 – 90 minut

 


DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…
Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.

2. W międzyczasie…
Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.

 

3. To już prawie meta!
Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.

Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.


Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

 

POTRZEBUJESZ:

• mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g

• masło 200g

• jajko 1 sztuka

• sól 15g

• serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)

• śmietana 36% 100g

• chrzan Krakus 2 łyżki

• sok z cytryny do smaku kilka kropli

• sól i pieprz

• rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek

• koperek

• wędzony łosoś w plastrach 200g

• rzeżucha

 

 


Czas przygotowania: 60 –90 minut

 

 

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…
Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor.


2. W międzyczasie…
Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.

 

3. To już prawie meta!

Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.

I gotowe! Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!

WSPÓŁPRACUJEMY z:

Zaufali nam: