SKŁADNIKI: • pojedyncze piersi z kurczaka 4
sztuki • liście szpinaku 2 garści • masło 50g • świeża natka pietruszki • szynka parmeńska 12 plastrów • sól • pieprz czarny świeżo mielony • olej do smażenia • ziemniaki 500g • śmietanki 30% 300g • chrzan śmietankowy Krakus |
|
SPOSÓB
WYKONANIA
1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.
2. Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owiń trzema plastrami szynki parmeńskiej i odłóż na bok.
3. Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej
na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do
naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do
piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w
śmietanie.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET