SKŁADNIKI (na ok. 12 sztuk): • mąka tortowa 2 szklanki • wiejskie jaja 2 sztuki • ser feta 200g • szpinak w liściach (może być
mrożony) 150g • łosoś 150 g • gęsta śmietana 18% 3/4 szklanki • oliwa z oliwek 3 łyżki • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • zioła prowansalskie • czosnek 2 ząbki • masło klarowane do smażenia Do podania: • chrzan śmietankowy Krakus • kiełki rzeżuchy i/lub rzodkiewki |
|
SPOSÓB
WYKONANIA
1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.
2. W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.
3.
Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z
nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki
wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym
Krakus i posyp kiełkami.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET