Gdyby z istniejących oceanów, mórz, jezior, rzek, lodowców oraz z tej niewidocznej, podziemnej wody zrobić oddzielną kulę, miałaby ona średnicę w linii prostej jak z Warszawy do Paryża. Jednak gdy usuniemy z tej kuli wodę słoną, zostanie jedynie 160 kilometrów, a należy pamiętać, że nie każda woda słodka zdatna jest do picia. To niewiele, ale taka ilość wody musi wystarczyć na zaspokojenie potrzeb całej populacji ludzkiej. Mowa tu nie tylko o minimum 1,5 litra płynu, który człowiek powinien przyjmować codziennie, ale również o wodzie wykorzystywanej przy produkcji, rolnictwie czy przemyśle. Zasoby wody pitnej kurczą się błyskawicznie, podczas gdy ludzi na Ziemi przybywa i mają oni coraz większe potrzeby.
Już w latach 90. czołowi naukowcy, w tym zdobywcy Nobla, wystosowali manifest, w którym apelowali w sprawie ginących zasobów wodnych. 25 lat później, mimo rosnącej świadomości społecznej, zasoby wodne zmniejszyły się diametralnie o ponad 1/4. Deficyt wody może być najpoważniejszym problemem świata w XXI wieku.
Z roku na rok przybywa akcji społecznych mających na celu jej oszczędzanie i rozsądne gospodarowanie tym cennym surowcem. O zasoby wodne dbają nie tylko instytucje i wielkie firmy, ale już teraz coraz więcej jednostek – świadomych mieszkańców naszej planety.
5 PROSTYCH ZASAD JAK OSZCZĘDZAĆ WODĘ
O zasoby wodne dba też coraz więcej pracodawców, którzy nie tylko edukują swoich pracowników, ale też sami wprowadzają innowacyjne rozwiązania mające na celu oszczędzanie wody. W Nestlé woda odgrywa kluczową rolę – firma wykorzystuje ją min. do czyszczenia i przygotowania surowców oraz w urządzeniach chłodzących.
„Zdajemy sobie sprawę jak ważnym problemem stają się malejące zasoby wodne na świecie. Dlatego zachęcamy, apelujemy i sami dajemy przykład, jak można oszczędzać wodę. Na całym świecie nieprzerwanie prowadzimy prace nad i usprawnieniami w tym zakresie. W samej Polsce, w 4 zakładach Nestlé, w latach 2012-2017 zredukowaliśmy zużycie wody do produkcji aż o 19%. Ponadto do 2020 roku planujemy globalnie zmniejszyć zużycie wody o 35% na tonę produktu w porównaniu z 2010 rokiem.. Mamy nadzieję, że wspólnie i każdy z osobna podejmiemy odpowiednie działania, aby przyczyniać się do poprawy sytuacji na szeroko pojętej planecie” – mówi Mariola Raudo, Kierownik Działu Spraw Korporacyjnych i PR, Nestlé Polska
W fabrykach Nestlé w Polsce zainstalowane są precyzyjne wodomierze, dzięki czemu firma ma pełną kontrolę nad zużyciem wody podczas procesu produkcji. W każdym zakładzie wprowadzono też instrukcję „Mapowanie wody i ocena szans” – obejmuje ona tworzenie tak zwanych map wody w fabryce. Pracownicy Nestlé biorą udział w regularnych szkoleniach w tym obszarze, w ramach Systemu Zarządzania Nestlé (NEMS - Nestlé Environment Management System), aby w pełni korzystać z dostępnych rozwiązań i przekładać zdobytą wiedzę w codzienną praktykę.
Nestlé od kilku lat organizuje także szkolenia edukacyjne dla dzieci w szkołach podstawowych z zakresu ochrony zasobów wodnych i prawidłowego nawodnienia organizmu.
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET